Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

Het is precies 100 jaar geleden dat het eerste nummer van Wendingen, een maandblad voor bouwen en sieren, verscheen. Tussen 1918 en 1931 verschenen 116 nummers, niet alleen over architectuur maar ook over beeldende- en toegepaste kunst. De uitgave was een initiatief van het Amsterdamse genootschap ‘Architectura et Amicitia’ onder leiding van hoofdredacteur, architect en vormgever H. Th. Wijdeveld (1885-1987).

Het tijdschrift werd internationaal bekend en geprezen vanwege de typografie, het vierkante formaat van 33x33 cm (conform de verhoudingen van een Japanse tatami-mat) en de omslagen. De pagina’s van rijstpapier werden als bij een Japans blokboek met de onbedrukte achterzijden met elkaar verbonden en met de hand ingebonden met raffia. De letters staan soms onder elkaar als Chinese karakters. De tekstletter is schreefloos, dus zonder dwarsstreepjes en de indeling van de pagina’s is niet-axiaal zodat er meer spanning in de opbouw van de pagina’s zit. De omslagen van de themanummers werden elk door een bekende ontwerper speciaal voor Wendingen ontworpen. Wijdeveld wist hiervoor kunstenaars van naam te strikken zoals schilder Jan Sluijters, beeldhouwer Hildo Krop, architect Michel de Klerk en kunstenaar El Lissitzky. Wijdeveld bood de kunstenaars een maximale vrijheid; het ontwerp hoefde geen samenhang te vertonen met de inhoud van een nummer en het ontwerp liep meestal door op de achterzijde van het tijdschrift. Modern ontwerp ging zo hand in hand met de kenmerken uit de Japanse vormgeving die begin 20e eeuw hun intrede in Nederland deden.

Deze pop-in expo toont Wendingen nr. 4 van november 1922 met omslag en ontwerp van El Lissitzky. Lissitsky was al een toonaangevende kunstenaar begin jaren twintig. Toch was hij bereid om mee te werken aan dit Nederlandse maandblad en samen te werken met Wijdeveld.

Pop-in Expo

In de foyer van Het Nieuwe Instituut zijn om de paar weken nieuwe presentaties te zien van veelal jong ontwerptalent. Een spraakmakend ontwerp of opzienbarend onderzoek, al dan niet gerelateerd aan het lopende tentoonstellingen- en debattenprogramma van Het Nieuwe Instituut, krijgt zo een plek in de schijnwerpers.

 

 

datum
30/10/2018
tot
25/11/2018
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis