Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

Kan burgerschap – het recht om ergens te behoren – bestaan zonder natiestaten? Deze vraag staat centraal in de nieuwste film van Christopher Kulendran Thomas, gepresenteerd door A Tale of a Tub. 

datum
19/12/2017
tot
11/02/2018
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang

In zijn film ’60 million Americans can’t be wrong’ (2017) verbeeldt Christopher Kulendran Thomas (in samenwerking met curator Annika Kuhlmann) een omvangrijke zoektocht naar de toekomst van burgerschap gebaseerd op netwerken in plaats van natiestaten. Dit onderzoek is geworteld in Thomas’ persoonlijke geschiedenis. Zijn familie komt uit ‘Eelam’, het thuisland van de Tamils. Na dertig jaar van onafhankelijk zelfbestuur werd de autonomie in 2009 op gewelddadige wijze beëindigd door de Sri Lankaanse president en verdween ‘Eelam’ van de (politieke) kaart. De kunstenaar stelt de vraag hoe een nieuw ‘Eelam’ eruit zou kunnen zien, losgekoppeld van het idee van een soevereine staat.

In een tijd waarin de roep om soevereiniteit en zelfbestuur steeds luider wordt, helpt de kunstenaar met zijn visionaire project ons nieuwe vormen van burgerschap voor te stellen. Wat als een staat werkelijk is gebaseerd op gelijkheid voor alle burgers en ontstaat vanuit een gedistribueerd netwerk in plaats van landsgrenzen?

Door technologische innovatie is geografische nabijheid niet langer een voorwaarde om direct met elkaar in verbinding te staan en een gemeenschap te vormen. Op basis van ‘cloud formation’ en ‘open source’ technologie werkt Thomas aan een visionair project voor een wereldwijd distributienetwerk voor het vrije gebruik van collectief vastgoed. Zo hebben de burgers van de ‘cloud city’ overal ter wereld een thuis.

De solotentoonstelling ROME van Christopher Kulendran Thomas is t/m 21 januari te zien bij de Rotterdamse kunstinstelling A Tale of a Tub.

A Tale of a Tub

Opererend vanuit het voormalige badhuis in het hart van het monumentale Justus van Effen-complex in Rotterdam, stimuleert A Tale of a Tub nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en onderzoekt hun betekenis binnen het domein van de kunst en daarbuiten. A Tale of a Tub biedt een proeftuin voor ideeën die voortkomen uit de praktijken van kunstenaars, curatoren en theoretici. Onderzoek, dialoog en reflectie liggen centraal in de programmering van A Tale of a Tub. Verweven met het presentatieprogramma, wordt een lokaal publiek programma georganiseerd, bestaande uit uitvoeringen, vertoningen, artist talks, publicaties, lezingen door curatoren en wetenschappers, en theorieontwikkeling met betrekking tot de praktijken van de deelnemende kunstenaars.

Pop-in expo

Tweewekelijks wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Een spraakmakend ontwerp, opzienbarend onderzoek, werk van een jong talent of een nieuwe aanwinst van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw krijgen een plek in de spotlights.