Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

In deze pop-in expo laat kunstenaar Sandim Mendes haar onderzoek naar culturele identiteit en de invloed van het onbewuste zien. Dit resulteerde in een serie foto's, textiel en tekeningen, gedreven door intuïtie.

datum
21/02/2017
tot
26/02/2017
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

MASQ e CABEZAS 11 van kunstenaar Sandim Mendes is onderdeel van haar langlopend onderzoek naar culturele identiteit. Voor dit project haalde zij inspiratie uit het rijk van het onderbewuste en onderzocht de werking ervan op de vorming van identiteit. Het resultaat is een serie foto’s, textiel en tekeningen.

MASQ onderzoekt de Afrikaanse traditie van maskers maken. Mendes is vooral geïnteresseerd in de wijze waarop Afrikaanse tradities spirituele handelingen beoefenen om in contact te komen met hun voorvaderen. Zij is geïnteresseerd in concepten waarbij de geschiedenis onbewust het heden in wordt gebracht. Geïnspireerd door het verleden heeft zij met de hand gemaakte kostuums en maskers ontwikkeld die toch ook een eigentijds karakter hebben. Met het nabootsen van de oude rituelen stelt zij de vraag hoe zulke activiteiten in ons onderbewustzijn van nu zijn geworteld.

CABEZAS11 zijn automatische tekeningen zonder voorbedacht onderwerp of compositie. Bij het vertalen naar een ander medium, heeft er een tweeledig proces plaatsgevonden van onbewuste en bewuste handelingen. Een serie linosnedes waarbij verschillende Cabezas (hoofden) worden getoond is het eindresultaat.

Sandim Mendes

Sandim Mendes is beeldende kunstenaar geboren en getogen in Rotterdam, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie (BFA). In haar werk maakt Mendes gebruik van fotografie via een mixed media practice waarbij ze ingaat op vraagstukken met betrekking tot identiteit in en de verhouding tussen culturen. Haar werk grijpt de directe sociale omgeving aan. Na haar afstuderen in 2010 is het werk van Mendes geselecteerd voor verschillende projecten en tentoonstellingen. Zij werd in 2010 genomineerd voor de Van Bommel Van Dam Prize, voor veelbelovende jonge kunstenaars uit Nederland en Duitsland. Als lid van The State of L3 collectief heeft zij aan de Parallel Doors of Perception tentoonstelling in de MUHKA Museum of Contemparary Art in Antwerp meegedaan. Haar werk is uitgelicht als visueel opstel in een publicatie van het multi-platform project Unfixed (2012).