Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

De Rotterdamse ontwerpers Ward van Gemert en Adriaan van der Ploeg werken sinds 2010 samen onder de naam NIGHTSHOP. Ward van Gemert en Adriaan van der Ploeg zijn in hun werk met name geïnteresseerd in het combineren van elementen uit de ‘hogere’ en de populaire cultuur, om zo de grenzen tussen vermeende goede en slechte smaak te onderzoeken. De pop-in expo van deze week toont een selectie van hun recente werk. Te zien zijn onder meer: Business furniture, Crackerjack en The Strangers/The people in our street.

Business furniture

Ward van Gemert en Adriaan van der Ploeg hebben zelf nooit op een kantoor gewerkt. Toch hebben ze beiden een voorliefde voor kantoormeubels, omdat die niet alleen saai zijn maar ook ‘neutraal’. Aan dit soort meubilair hangt nooit een zweem van vintage en het is altijd volstrekt pretentieloos: het zijn in feite lege doeken. Bij wijze van eerbetoon aan de bekraste en bekladde deuren op schooltoiletten, in cafés en op kantoren, hebben Ward van Gemert en Adriaan van der Ploeg een jaar lang allerlei soorten kantoormeubilair volgetekend. Van dossierkasten tot tafels: elk object kreeg zijn eigen patroon, zodat er telkens een volstrekt nieuw design ontstond. Na afloop werden de meubels voorzien van een dikke laag transparante hars, ter bescherming van de kwetsbare patronen. Het eindresultaat is zowel een oefening in geduld als een liefdesverklaring aan dat ene gevoel dat ons allen bindt: verveling.

Crackerjack, 2015-2016

Volgens Ward van Gemert en Adriaan van der Ploeg is het probleem met spiegels dat ze zo mooi zijn als de persoon die ervoor staat. Door dichte patronen aan te brengen op de weerkaatsende kant van de spiegels, wordt het spiegelbeeld niet alleen minder belangrijk, maar lijkt het beeld zelf te bewegen en raakt het vertekend, al naargelang de hoek van waaruit men ernaar kijkt.

The Strangers/The people in our street, 2015-2016

Ward van Gemert en Adriaan van der Ploeg delen een fascinatie voor gezichten. Als het kon, zouden ze andere mensen zo lang aanstaren dat het ongepast zou worden. Daarom richtten ze hun blik op de mensen bij hen in de straat en zijn ze deze nauwkeurig gaan vastleggen met behulp van speelgoedklei op basis van hars. Het resultaat is een verzameling outcasts en paradijsvogels – die je zo lang mag aanstaren als je maar wilt.

Pop-in expo

Wekelijks wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Een spraakmakend ontwerp, opzienbarend onderzoek, werk van een jong talent of een nieuwe aanwinst van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw krijgen een plek in de spotlights.

datum
30/05/2017
tot
04/06/2017
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis