Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

'Jalan' is in Jogjakarta opgenomen en is onderdeel van een reeks van vier films over de micro-economie en vindingrijkheid in de openbare ruimte van steden. Improviserende straatverkopers nemen bezit van de stoep en recyclen materialen om zichzelf van inkomsten te voorzien. In 2014 ging Tomesen zelf met een rijdende toko vol typische Indonesische plastic huishoudproducten als een Javaanse koopman door de volkswijken van Amsterdam-Noord.

datum
06/06/2017
tot
11/06/2017
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

Het ritme van 'Jalan'  - het Indonesische woord jalan heeft meerdere betekenissen:, werk, lopen, methode, middel, gedrag -  volgt het ritme van een willekeurige dag, zonder enige uitleg of dialoog. De onbedoelde composities, de kleuren, vormen en herhaling – ze doen denken aan installaties en performancekunst. Door de herhaling in situaties en handelingen die elke dag opnieuw plaatsvinden, wat voor weer het ook is, wordt het een soort scripted reality; alsof de tijd stilstaat en zichzelf eindeloos in verschillende variaties herhaalt.

In 2014 ging Tomesen met een rijdende toko vol typische Indonesische plastic huishoudproducten - rijstlepels, gayungs, slippers, krukjes, droogrekken etc. - als Javaanse koopman door de volkswijken van Amsterdam-Noord. Het verkopen van spullen was voor haar een aanknopingspunt om met buurtbewoners in gesprek te gaan over onderwerpen als 'plastic soep' en zo meer bewustwording van het milieu te creëren. Met ‘Toko’ hoopt Tomesen ook een tegengeluid te bieden tegen de ‘verblokkering’. “Ik ben wars van standaard formules en voorspelbaarheid. Ik houd van een eigen signatuur die verrassend is. Dit vind ik terug bij de kleinere winkel.” Op Thursday Night 8 juni rijdt Tomesen met  de toko door de foyer van Het Nieuwe Instituut.

Su Tomesen

Su Tomesen is beeldend kunstenaar. Ze studeerde Fine Art aan het Sandberg Instituut en woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Jogjakarta. In haar werk houdt ze zich bezig met video, fotografie en installaties; hierbij laat ze zich inspireren door haar reizen en haar achtergrond als historicus en tv-regisseur. De werken van Tomesen komen voort uit haar onderzoek naar lokale omstandigheden en het observeren van situaties. Werken in het buitenland is voor haar een manier om haar (Europese) houding, ideeën en identiteit constant kritisch te kunnen benaderen. “Soms voel ik me een soort ambassadeur, dan laat ik in Jerevan werken uit Johannesburg zien, of presenteer ik in Jogjakarta een film die ik in Cuba heb gemaakt.”

Pop-in expo

Wekelijks wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Een spraakmakend ontwerp, opzienbarend onderzoek, werk van een jong talent of een nieuwe aanwinst van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw krijgen een plek in de spotlights.