Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

Met de pop-in presentatie ‘From the human perspective’ toont kunstplatform The Publisher een greep uit het artistieke talent dat de afgelopen jaren met de vluchtelingenstroom mee is gekomen. The Publisher doet dit vanuit de overtuiging dat middels kunst, de kracht van het individu en de behoefte tot zelfexpressie, het asielvraagstuk wordt benaderd. Dit laat de positieve werking van creativiteit op integratie zien.

Twee kunstenaars uit Syrië tonen hun werk en vertellen daarmee hun eigen verhaal. Door de ogen van fotograaf Mahmod kan men een bezoek brengen aan het Damascus van voor de oorlog, en zien hoe hij zijn nieuwe woonplaats in Nederland registreert. Kunstenaar Besher uit zich met grafisch werk, waarmee hij de situatie in Syrië en de reis van vluchtelingen richting Europa aan de rest van de wereld toont. Zijn werk is voorzien van een kritische maar ook menselijke noot.

The Publisher is een stichting opgericht vanuit de behoefte om de toon van het vluchtelingendebat een positieve draai te geven. Met kunst wordt meer gezegd dan met duizend woorden. Via artistiek werk krijgt de vluchteling, of liever gezegd ‘maker’, weer een stem.

Mahmod Kharrat

Kharrat (22) is fotograaf en afkomstig uit Damascus, Syrië. Hij specialiseerde zich in portretfotografie, maar haalt ook veel inspiratie uit architectuur. Het meeste van zijn werk is uit de tijd dat hij nog in Syrië leefde, hij werkt momenteel in Nederland aan nieuw materiaal: “Fotografie is mijn vak, daarin voel ik me vrij.”

Besher Alsmadi

Alsmadi (29) is geboren in Daraa, Syrië. Tijdens de Arabische Lente is hij één van de vele Syriërs die de straat op ging om via een vreedzame revolutie vrijheid en waardigheid te eisen. Zijn droom was een democratische staat voor alle Syriërs. Besher: “Het gevolg was moord, chaos en martelingen door het terroristische en fascistische regime. Ik studeerde informatietechnologie in Syrië, maar kon door de situatie deze universitaire studie niet afmaken. Vijf jaar geleden begon ik met het leren van verschillende grafische programma’s zoals Photoshop, Illustrator en Light Room. Vanaf het begin van de Syrische revolutie tegen de criminele dictator in 2011 heb ik mijn vaardigheden ingezet om de wereld te tonen wat er gebeurt in mijn thuisland.”

datum
07/02/2017
tot
19/02/2017
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis