Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

Deze pop-in expo toont een onderzoek van Sejoon Kim naar de schattigheidscultuur in Oost-Aziatische landen en probeert deze te duiden.

datum
09/01/2018
tot
21/01/2018
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang

Ontwerper Sejoon Kim stelt dat de schattigheidscultuur in Oost-Aziatische landen niet uit een beschermend instinct voortkomt, maar dat er een sociaal-cultureel construct aan ten grondslag ligt. In de context van een streng hiërarchische samenleving gaat achter de fascinatie voor ‘cuteness’ een verborgen verlangen naar dominantie en controle schuil. Kim combineert in zijn werk de luchtige kant van dit culturele fenomeen met de duistere kant ervan. De ambivalente esthetiek van de werken bezorgt het publiek een ongemakkelijk soort plezier. Het grafisch ontwerp van de tentoonstelling is van Suji Lee.

Anthropomorphism / Thingification

De gezamenlijke werken van SEWAJI zijn gebaseerd op het ‘CUTE’-onderzoek, waarin veel verborgen aspecten van het streven naar schattigheid worden aangestipt. Op basis van hun artistieke perspectief op ‘cute’ presenteert het ontwerpduo communicatieve objecten en sculpturen die elkaars schattigheid imiteren. Kim en Jung beschouwen imitatie als een cruciale strategie die de expressieve kwaliteit van de wereld van de schattigheid zichtbaar maakt. In dit project speelt SEWAJI met twee soorten schattigheid: met de natuurlijke schattigheid van levende wezens en met de gemaakte schattigheid van levenloze objecten.

SEWAJI

Het momenteel in Eindhoven gevestigde duo SEWAJI bestaat uit Sejoon Kim en Hyunjee Jung. Kim behaalde zijn mastergraad in Contextual Design aan de Design Academy Eindhoven en Jung de hare, in Luxury and Craftsmanship, aan de ECAL.

Pop-in expo

Tweewekelijks wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Een spraakmakend ontwerp, opzienbarend onderzoek, werk van een jong talent of een nieuwe aanwinst van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw krijgen een plek in de spotlights.