Pop-in Expo
Wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut.

Het platform nextcity.nl ontwikkelt een nieuwe manier van samenleven in de stad: een sterk ecosysteem en een rijke biodiversiteit vormen de basis voor meer kwaliteit van leven voor alle soorten, en zijn een fundamentele verantwoordelijk van ontwerpers. De pop-in expo ‘Building for Biodiversity’ toont projecten van studenten van Maike van Stiphout en Mathias Lehner (nextcity.nl) die zich richten op het bouwen voor biodiversiteit.

datum
03/09/2018
tot
23/09/2018
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

Uit onderzoek blijkt dat in 2050 driekwart van alle mensen in de stad zullen wonen. Met de extreme dichtheid van de bevolking vermindert echter de kwaliteit van leven in stedelijk gebieden. Nextcity.nl schetst een alternatief en verbindt deze demografische en ruimtelijke veranderingen aan ontwerp en natuur.

‘Building for Biodiversity’ toont projecten van studenten die zich richten op het bouwen voor biodiversiteit. Ze zijn het resultaat van ontwerpstudio’s die door Maike van Stiphout (hoofd Landschapsinterieur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam) en Mathias Lehner (architect bij LEGU) werden gegeven. Beiden zijn onderzoeksdirecteur en initiatiefnemers van nextcity.nl.

Het ‘Zeehondeneiland’ van Marlena Rether (onderdeel van de inzending voor de tentoonstelling Space Time Existence op de Biënnale van Venetië 2018) en ‘Lifeline’ van Floris Grondman worden in de pop-in expo uitgelicht. 

Zeehondeneiland

Omdat zeehonden steeds vaker in de wateren van Amsterdam worden gespot ontwikkelde Marlena Rether een plan voor een zeehondenarchipel. De eilanden zijn gemaakt van zwerfplastic dat uit het IJ werd gevist, en dienen als rustplaatsen voor de zeehonden. De verankering van de drijvende eilanden is een rif-achtig habitat voor het dieet van de zeehonden: vis. De zeehonden worden hierdoor aangetrokken en kunnen goed worden bewonderd door vanaf bootjes en de kade.

Lifeline

Floris Grondman ontwikkelde een plan om de groei van natuur te integreren in de planontwikkeling voor het rondje eiland om Kanaleneiland te Utrecht.  Onderdeel van het ontwerp zijn architectonische objecten waarin natuurlijke begroeiing zich kan nestelen. Zo ontstaat een samenspel tussen dynamische groen en het statische grijs, met als gevolg een rijk biodivers en groeiend ecosysteem, en meer levenskwaliteit in de stad.

Pop-in expo

Tweewekelijks wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Een spraakmakend ontwerp, opzienbarend onderzoek, werk van een jong talent of een nieuwe aanwinst van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw krijgen een plek in de spotlights.