Building for Biodiversity
Uit onderzoek blijkt dat in 2050 driekwart van alle mensen in de stad zullen wonen. Met de extreme dichtheid van de bevolking vermindert echter de kwaliteit van leven in stedelijk gebieden. Nextcity.nl schetst een alternatief en verbindt deze demografische en ruimtelijke veranderingen aan ontwerp en natuur.
‘Building for Biodiversity’ toont projecten van studenten die zich richten op het bouwen voor biodiversiteit. Ze zijn het resultaat van ontwerpstudio’s die door Maike van Stiphout (hoofd Landschapsinterieur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam) en Mathias Lehner (architect bij LEGU) werden gegeven. Beiden zijn onderzoeksdirecteur en initiatiefnemers van nextcity.nl.
Het ‘Zeehondeneiland’ van Marlena Rether (onderdeel van de inzending voor de tentoonstelling Space Time Existence op de Biënnale van Venetië 2018) en ‘Lifeline’ van Floris Grondman worden in de pop-in expo uitgelicht.
Zeehondeneiland
Omdat zeehonden steeds vaker in de wateren van Amsterdam worden gespot ontwikkelde Marlena Rether een plan voor een zeehondenarchipel. De eilanden zijn gemaakt van zwerfplastic dat uit het IJ werd gevist, en dienen als rustplaatsen voor de zeehonden. De verankering van de drijvende eilanden is een rif-achtig habitat voor het dieet van de zeehonden: vis. De zeehonden worden hierdoor aangetrokken en kunnen goed worden bewonderd door vanaf bootjes en de kade.
Lifeline
Floris Grondman ontwikkelde een plan om de groei van natuur te integreren in de planontwikkeling voor het rondje eiland om Kanaleneiland te Utrecht. Onderdeel van het ontwerp zijn architectonische objecten waarin natuurlijke begroeiing zich kan nestelen. Zo ontstaat een samenspel tussen dynamische groen en het statische grijs, met als gevolg een rijk biodivers en groeiend ecosysteem, en meer levenskwaliteit in de stad.
Pop-in expo
Tweewekelijks wisselende presentaties in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Een spraakmakend ontwerp, opzienbarend onderzoek, werk van een jong talent of een nieuwe aanwinst van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw krijgen een plek in de spotlights.